Home / Uncategorized / Kilometerstand controleren?

Kilometerstand controleren?

Het lijkt uit lang vervlogen tijden; rommelen met de kilometerstand. Oudere auto’s leenden zich hier makkelijker voor dan nieuwere wagens. Toch is uitsluiten van het terugdraaien, of stopzetten, van de kilometerteller nog niet helemaal passé. Zelfs ongewild kan het voorkomen dat de kilometerteller niet meer functioneert.

Disfunctionele sensor

Zo werd onlangs een Renault Twingo APK gekeurd opgeleverd, waarvan ineens de kilometerteller, maar ook andere functies (alarmsignaal verlichting aan/ gordel aan/ stuurbekrachtiging uitval) niet meer werkten. De garage had uiteraard nooit deze wegen APK goedgekeurd mogen opleveren; echter zijzelf hadden (na enkele reparaties) dit euvel nota bene veroorzaakt en hadden niet waargenomen dat zij een sensor hadden beschadigd.

De eigenaar van de Renault Twingo liet de auto door een expert onderzoeken, maar deze kon het euvel niet vinden. Naderhand bleek een disfunctionele sensor het euvel te veroorzaken.

Zo eenvoudig kan het dus zijn om de kilometerteller te laten stoppen; zorg voor een uitgevallen sensor. Uiteraard was dit voor de eigenaar van de Twingo geen wenselijk situatie. Toch toont dit voorval aan dat het stopzetten van de kilometerteller een relatief eenvoudige klus is.

Kilometerstand controleren

Volledige controle over een correcte kilometerstand is lastig haalbaar, maar toch zijn er enkele indicatoren of de kilometerstand klopt met de staat van de auto. Zo kocht iemand een oudere Mercedes-Benz, van maar liefst 15 jaar oud op dat moment.

De kilometerstand van deze auto was verrassend laag: 57.000 km op de teller. Merkwaardig en misschien zelfs dubieus in eerste instantie, maar toch kwam het uiterst verzorgde en smetteloze, crèmekleurige interieur overeen met de kilometerstand. De auto leek in nieuwstaat. Motor mooi droog, geen roestspoor te bekennen. Duidelijk géén ‘uitgeleefde’ auto: geloofwaardig dus.

Beoordeel dus altijd of de kilometerstand overeen komt met het algemene beeld van de auto. Een lage kilometerstand bij een kleine middenklas wagen, die er verder zeer verouderd uitziet (interieur, exterieur, motor) geeft te denken.

Zelf de kilometerstand nagaan

Zeker weten wat de kilometerstand correct is? Laat de Km standen controleren op een kenteken-controle website. Niet alleen valt hier na te gaan wat de kilometerstand is, maar ook kunnen vele overige aspecten gecontroleerd worden.

Wilt u bijvoorbeeld weten hoeveel vorige eigenaren de wagen gekend heeft en wat het schadeverleden van de auto is? U controleert het allemaal op de website “KentekenCheck.nl”. Ook valt er na te gaan op welke onderdelen de auto voorheen APK was afgekeurd. Ideaal voor het verkrijgen van een juist beeld van een tweedehandsauto.

Top