Home / Uncategorized / Waarom de waterhardheid wel of niet verlagen

Waarom de waterhardheid wel of niet verlagen

Waterontharders komen steeds vaker op de markt, dit moet dus haast wel betekenen dat er flinke voordelen verbonden zijn aan deze apparaten. Omdat veel mensen überhaupt niet weten dat water in bepaalde regio’s flink kan verschillen van water in een andere regio is het belangrijk om deze informatie goed op een rijtje te zetten. Hard water is slecht voor veel apparaten, denk aan huishoudelijke apparaten en verwarmingselementen. Waarom? dat lees je in dit artikel.

Wat is de hardheid van water?

De waterhardheid geeft de concentratie van metaal-ionen, veelal magnesium- en calciumcarbonaat, maar ook bicarbonaten en sulfaten in het leidingwater aan. Water met een hoge concentratie (en dus hard water) van deze stoffen geeft geen gezondheidsproblemen, maar kan wel het leven van veel huishoudelijke apparaten zuur maken. Tevens verschilt de waterhardheid in veel provincies en regio’s enorm.

Nadelen te hoge- en te lage waterhardheid

Een te hoge- en te lage waterhardheid geven allebei problemen. Een hoge waterhardheid vormt bijvoorbeeld ketelsteen. Wanneer water verwarmt, verwarmen de stoffen in het water ook waardoor er calciumcarbonaat ontstaat. Deze stof is warmte-isolerend, wat op zijn beurt weer slecht is voor de warmteoverdracht in een verwarmingselement.

Een te zachte waterhardheid is in de meeste gevallen ook niet erg handig. Bij de afwas is te zacht water bijvoorbeeld slecht doordat servies en glazen hierdoor aangetast raken.

Wat te doen bij hard water?

Wanneer je de waterhardheid in jouw buurt/provincie hebt gecontroleerd en je constateert dat het water te hard is dan is er de mogelijkheid om een waterontharder te plaatsen. Een waterontharder haalt stoffen uit het water die ervoor zorgen dat het water hard wordt. Een waterontharder heeft meerdere voordelen, bijvoorbeeld dat huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser een stuk langer meegaan. Ook beweren sommige mensen dat het water lekkerder smaakt, maar dit ervaart iedereen natuurlijk verschillend.

Top