Wanneer vrachtwagenbanden vervangen?

Het moge duidelijk zijn dat het vooral op gebied van vrachtvervoer ontzettend belangrijk is om met optimale banden te rijden. Juist vrachtwagens zijn maar al te vaak zwaar beladen, laat staan volle tankauto’s.

Bent u in dienst bij een transportbedrijf dan hebt u zelf weinig te maken met het onderhoud, periodiek worden als het goed is de vrachtwagens volledig onderhouden. Dit neemt niet weg dat u voor uw eigen veiligheid (en dat van uw medeweggebruikers) er toch verstandig aan doet de banden wekelijks even na te lopen. Is de profieldiepte nog afdoende? Zijn er beschadigingen aan de banden? Houd het ook zelf in de gaten, u zult niet de eerste vrachtwagenchauffeur zijn die kantelt door een klapband.

Kleine transporteurs als ‘eigen rijders’, zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun eigen vrachtwagen. Wanneer vervangt u de vrachtwagenbanden?

Vrachtwagenbanden vervangen

Officieel moeten vrachtwagen over de gehele band een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 mm, daarbij mag ook het karkas niet zichtbaar zijn. Let overigens ook op dat u gedurende temperaturen van meer dan 20 graden de bandenspanning in de gaten houdt, aangezien de druk op de banden toeneemt tijdens warmte.

De volgende criteria hanteert u bij nieuwe vrachtwagenbanden:

Stuurasbanden: 2 millimeter
Aangedreven, of trek-asbanden: 4 millimeter
Voortgetrokken materieel: 2 millimeter

Welke vrachtwagenbanden kopen?

De bandenindustrie investeert enorme bedragen in het ontwikkelen van nieuwe technologieën om de huidige generatie vrachtwagenbanden zo optimaal, stil, betrouwbaar en zuinig mogelijk te laten functioneren. Vrachtwagenbanden, vooral van gerenommeerde merken, leveren daarom excellente, optimale prestaties.

U kunt gemakkelijk vrachtwagenbanden voor goede prijzen online vinden autoONDERDELEN24.BE

Wellicht zijn high branded banden duurder in aanschaf, maar het is slechts een investering in banden die fors langer meegaan. U rijdt veiliger en langduriger met dit type banden.

Op deze video op WWW.YOUTUBE.COM ziet u hoe u zelf bijvoorbeeld banden kunt verwisselen.

icon-whatsapp