Telescoopcilinders

Enkelwerkende of dubbelwerkende cilinders zijn uiteraard uitstekend om bijvoorbeeld uw kipper of kraan te bedienen. Maar wat doet u als ‘gewone’ cilinders niet volstaan? Om een kipper te legen, moet de bak een bepaald aantal graden kantelen zodat de inhoud er vlot uit komt. Soms is er gewoonweg niet genoeg plaats voor een gewone cilinder. Een hydraulische telescoopcilinder, niet toevallig soms ‘kippercilinder’ genoemd, brengt dan redding. Contacteer ons voor meer informatie of bestel er meteen een.

Telescoopcilinders

Wat zijn telescoopcilinders?

Een normale cilinder heeft een huis en een stang, maar bij een telescopische cilinder is de stang het huis van de volgende stang. Telescoopcilinders bestaan dus uit meerdere uitschuifbare secties, ook wel ‘trappen’ genoemd. Daarom spreken we over 3-traps telescoopcilinders, 4-traps telescoopcilinders enzoverder. De grootste trap begint eerst uit te schuiven wanneer de cilinder geactiveerd wordt. De laatste, en tevens kleinste, trap bepaalt de maximale kracht van de volledige cilinder. Die trap noemt men zuigerstang.$

Hét grote voordeel van een telescopische cilinders is de kleine inbouwruimte. Het is daarom geen toeval dat ze het vaakst gebruikt worden bij kippers, hoogwerkers of andere liften, waar geen plaats is voor een reguliere cilinder, maar een lange slag wel noodzakelijk is. Ook in de lengte spaart u overigens plaats uit.

Telescoopcilinders

Enkelwerkende en dubbelwerkende telescoopcilinders

Telescoopcilinders kunnen net zoals reguliere cilinders enkel- of dubbelwerkend zijn. Het verschil zit hem in de aansluiting voor de hydraulische olie. Een enkelwerkende telescoopcilinder heeft er 1, waardoor de zuigerstang maar naar 1 kant kan bewegen onder invloed van oliedruk. De cilinder wordt weer ingeschoven onder invloed van de zwaartekracht en/of een andere externe kracht.

Een dubbelwerkende telescoopcilinder heeft 2 aansluitingen voor olie. Zowel de uitgaande als de ingaande slag komen tot stand door hydrauliek. Dit systeem wordt met name gebruikt waar een enkelwerkende cilinder niet mogelijk is. Bij een afvalpers bijvoorbeeld moet de cilinder op een plaat drukken om afval te pletten, maar ook terug opengaan. Dat gaat het best met hydraulische krachten. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie over onze telescoopcilinders.

icon-whatsapp